Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Sebészeti és textil maszkok használata a Cov-2-SARS vírus fertőzés időszakában

Sebészeti és textil maszkok használata a Cov-2-SARS vírus fertőzés időszakában

A Cov-2-SARS vírus okozta világjárvány kapcsán számos alkalommal vetődnek fel a lakosság, illetve a munkavállalók légzésvédelmével kapcsolatos problémák.

Textil maszk vagy sebészeti szájmaszk?

A sebészeti maszk egyszer használatos, kihordási ideje letelte után cserélni szükséges. A kihordási időt a gyártó feltűntetheti a maszk csomagolásán. Amennyiben ez az adat nem került feltűntetésre a javasolt kihordási időről a gyártó adhat felvilágosítást.

A textil maszkok többször felhasználhatók, számos színben és dizájnban kaphatók, általában limitált számú alkalommal forró (60 C fok vagy melegebb) vízben is moshatók, fertőtleníthetők, de épp ezen tulajdonságaik miatt kezelésük komplikáltabb, hiszen rendszeresen ki kell mosni és vasalni őket a kellő vírusölő hatás elérése érdekében. A textil maszkot olyan helyre kell helyezni levétele után, ahol azonnal el tudjuk kezdeni a mosást és ezt a helyet is fertőzöttnek kell tekintenünk a mosás befejezéséig. Tisztításuk és szárításuk/vasalásuk után megfelelő tárolásuk is figyelmet igényel.

A sebészeti vagy egészségügyi szájmaszk alkalmazása esetén kevesebb - esetlegesen fertőzött légúti csepp kerül a levegőbe, így amennyiben az egy légtérben tartózkodó, akár tüneteket nem mutató egyének mindegyike előírásszerűen alkalmazza a maszkot, alkalmazása a fertőzés kockázatának csökkenésével jár.

A sebészeti vagy egészségügyi szájmaszkok anyaga elsősorban baktériumszűrő tulajdonsággal rendelkezik, amely egyes esetekben 98%-os, azaz megközelítik az FFP3 légzésvédő eszköz szűrési kapacitását. Az ilyen mértékű légzésvédelem sem jelent azonban teljes körű védelmi képességet. A maszk ugyanis nem illeszkedik pontosan az arcra, emiatt nem zárja a légutakat, nem gátolja meg az alászívás jelenségét, a vírusok a maszk és az arc közötti résen bejuthatnak a légutakba.

Az egyén számára lakossági felhasználásra valós védelmet kizárólag a legalább az "N95" jelölésű pormaszkok, vagy az EN 149 szabvány szerinti "FFP2" maszkok, vagy ezektől is magasabb követelményrendszernek megfelelő légzőmaszkok nyújthatnak.

 

Mindenkinek szükséges a maszkok alkalmazása?

A sebészeti szájmaszk fentiek alapján nem elsősorban az egyént védi, hanem a vele egy légtérben tartózkodók kockázatát csökkenti a kilélegzett levegő szűrésén keresztül. Önmagában jelentősen nem csökkenti az adott egyén fertőződésének veszélyét, így ál-biztonság érzetet adhat, de alkalmazása a többi, szükséges higiéniás utasítás és a szükséges távolságtartás betartása mellett (pl.: kézfertőtlenítés, felesleges arc-, szem- és egyéb testrész érintésének kerülése, stb.) szolgálhatja a fertőződés kockázatának megfelelő mértékű csökkentését.

 

Kinek javasolt a sebészeti maszk alkalmazása?

A védekezés talán legfontosabb eleme, hogy amennyiben az új koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek jelentkeznek valakinél (pl.: köhögés, nehézlégzés, légszomj, láz, hidegrázás, izomfájdalom, torokfájás, újonnan kialakult ízérzés- vagy szaglászavar, émelygés, hányás, hasmenés), enyhe esetben se menjen közösségbe és védje környezetét, akár otthonában is legalább sebészi maszk viselésével! Az ilyen esetekben szükséges óvintézkedések, az orvosi ellátás igénybevételének részletei a www.nnk.gov.hu oldalon elolvashatók.

Fentieken kívül a sebészeti maszk alkalmazható minden olyan esetben, amikor jogszabály vagy egészségügyi óvintézkedés előírja, illetve mindenki számára használható, aki közösségben, zárt térben tartózkodik és csökkenteni szeretné a vele egy légtérben tartózkodók fertőzési kockázatát (tünetmentes hordozó állapot is előfordulhat).

 

A sebészeti maszk helyes alkalmazása:

A szájmaszk bármilyen formája csak annak helyes alkalmazása esetén segít a megelőzésben.

1. Tisztítsuk meg kezünket szappanos vízzel vagy a COV-2-SARS vírus ellen megfelelő védelmet nyújtó egyéb fertőtlenítő szerrel. 

2.Takarjuk el a szánkat és az orrunkat a maszkkal.

3. Rögzítsük fülünk mögött a gumival vagy keresztezve a szárakat kössük a kötőket fejünk mögé.

4. Ha a maszk rendelkezik orrmerevítővel, azt formázzuk az orrunkra.

5. A maszk alsó szélét húzzuk állunk alá.

6. Levételkor ne érintsük meg a maszk külső felületét! 

7. Mielőtt levennénk a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel.

8. A maszkot hátulról, rögzítő pántjánál fogva fogjuk meg és emeljük le arcunkról. 

9. A maszkot azonnal dobjuk a szemetesbe!

10. A maszk levételét követően azonnal tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel.

A helytelen alkalmazása a maszk okozta irritáción keresztül még káros is lehet (pl.: gyakrabban érintjük meg arcunkat, szemünket).

Sérült, koszos, nedves, esetleg más által már használt maszkot ne használjon!

A maszkok időszakos vagy rendszeres viselése apróbb kellemetlenségekkel járhat:

-szemüveg viselése mellett a látást zavaró párásodást okozhat

 -amíg meg nem szokjuk, úgy érezhetjük, nehezebben kapunk levegőt

-az alkalmazás kezdetén átmenetileg kellemetlen illata lehet az eszköznek

-nem kényelmes – arcon, fül mögött irritációt, pattanások kialakulását okozhatja

-rendszeresen pótolni, többször használatos eszközök esetén mosni, vasalni szükséges a termékeket

A lehetséges kellemetlenségek okairól, megoldási lehetőségeiről:

 

Párásodás: ha a kilélegzett meleg és páradús levegő érintkezik egy hidegebb felülettel (pl.: arcbőr, szemüveg), kondenzáció lép fel, azaz vízpára kicsapódására számíthatunk. Maszk viselése mellett a levegő az orr mellett kétoldalt, felfelé tud döntően elszökni, ahol a maszk egy kissé jobban eláll az arctól. Innen egyenesen a szemüveg lencséire áramlik, ahol az esetleges páramentesítő réteg ellenére is párásodás léphet fel. A kellemetlenség ellen segíthet, ha az arcformánkhoz leginkább illő maszktípust viseljük, így pl. a merevítő alumínium csík javít az orrnyergünkhöz igazítani a maszk formáját, ami segíthet megakadályozni, hogy a kifújt levegő a szemüveg felé jusson. A maszk megfelelő mérete is fontos szempont, mivel amennyiben a maszk felső szélére a szemüveg orrtámasza ráhelyezhető, a szemüveg is segítheti a maszk megfelelő illeszkedését az orrnyergen. Kevésbé elterjedt és esztétikus megoldás a maszk felső szélének rögzítése az orrnyereghez bőrbarát ragasztóval. Egyes sebészi maszkok párásodást gátló bevonattal is rendelkezhetnek.

 

Kellemetlen illat: a maszk anyagának jellegzetes illata lehet, melyet gyorsan meg tud szokni a felhasználó. A maszkok illatanyaggal történő bevonása nem javasolt, mivel az esetleg alkalmazott szerek változtathatják a maszk fizikai tulajdonságait (pl.: áteresztőképességét).

 

Pattanások: a maszkok viselése egyes esetekben elősegítheti a pattanások kialakulását. Esztétikai okokból azonban ne kockáztassunk saját és környezetünk egészségét! A pattanások elkerülésének módja nem a maszkviselés elhanyagolása, hanem arctisztítási szokásaink módosítása (pl.: rendszeres arctisztítás). Alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez!

 

Bőrirritáció: Ha hosszú ideig hordjuk a maszkot, könnyen okozhat bőrirritációt. Érdemes ezért a kihordási idő után cserélni a terméket, egyszer használatos maszkot csak egyszer használjunk! Az egyszer használatos maszkok mosása jelentősen csökkenti azok szűrőképességét. Többször használatos maszk esetén figyelni kell a termék megfelelő tisztaságára, a kitisztított termék tárolására. A textil maszkok közül a puhább, pl. pamutból készült maszkokat válasszuk. Mossuk ki gyakran, hogy megszabaduljunk a bőrirritációt kiváltó baktériumoktól! A gumiszalag rögzülési pontjánál keletkező, pl. fül mögötti irritáció a gumis és kötős maszkok használatának cserélgetésével, illetve a maszkviselésen kívüli időszakban az irritált terület kezelésével (pl.: bőrbarát hidratáló krémek, apróbb seb kialakulása esetén megfelelő fertőtlenítés).

 

Mosás, fertőtlenítés: a sebészeti maszkok egyszer használatosak. Egyszer használatos maszkot csak egyszer használjunk! Az egyszer használatos maszkok mosása jelentősen csökkenti azok szűrőképességét. Textil maszk viselése esetén a mosás, vasalás időigényes feladat, de nem elkerülhető a biztonságos alkalmazás érdekében. Az adott termék mosási tulajdonságai azok anyagától függően változhatnak (hány fokon, hányszor mosható), így napi munkavégzés mellett általában több maszkra van szükség, ahogy a textil maszk költségeibe a mosás és vasalás energia- és mosószer igényét is bele kell kalkulálni.

 

Források:

www.nnk.gov.hu

ogyei.gov.hu

cdc.gov

Keresés