Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Sebészeti és textil maszkok használata a Cov-2-SARS vírus fertőzés időszakában

Sebészeti és textil maszkok használata a Cov-2-SARS vírus fertőzés időszakában

A Cov-2-SARS vírus okozta világjárvány kapcsán számos alkalommal vetődnek fel a lakosság, illetve a munkavállalók légzésvédelmével kapcsolatos problémák.

Mikor alkalmazzunk maszkot?

A rendelkezésre álló adatok és tapasztalat alapján a járvány terjedésének lassításában segíthet, ha minél többen alkalmaznak az orrot és a szájat elfedő maszkokat, vagyis a maszkviselés kockázatcsökkentő hatású, de önmagában nem elegendő a cél elérése érdekében. A többi higiéniás szabály betartása is szükséges a vírusfertőzés kockázatának megfelelő csökkentéséhez.

Amennyiben megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll, minden olyan esetben érdemes maszkot hordanunk, ha olyan közösségi térbe lépünk, ahol az ajánlott társadalmi távolságtartás nem vagy csak nehezen tartható be, például az irodákban, tantermekben, edzőtermekben, öltözőkben, liftben, közösségi mosdókban. A jelenleg érvényes szabályok szerint egyes esetekben, zárt térben kötelező a maszk viselése.

 

Textil maszk vagy sebészeti szájmaszk?

A sebészeti maszk egyszer használatos, kihordási ideje letelte után cserélni szükséges. A kihordási időt a gyártó feltűntetheti a maszk csomagolásán. Amennyiben ez az adat nem került feltűntetésre a javasolt kihordási időről a gyártó adhat felvilágosítást.

A textil maszkok többször felhasználhatók, számos színben és dizájnban kaphatók, általában limitált számú alkalommal forró (60 C fok vagy melegebb) vízben is moshatók, fertőtleníthetők, de épp ezen tulajdonságaik miatt kezelésük komplikáltabb, hiszen rendszeresen ki kell mosni és vasalni őket a kellő vírusölő hatás elérése érdekében. A textil maszkot olyan helyre kell helyezni levétele után, ahol azonnal el tudjuk kezdeni a mosást és ezt a helyet is fertőzöttnek kell tekintenünk a mosás befejezéséig. Tisztításuk és szárításuk/vasalásuk után megfelelő tárolásuk is figyelmet igényel.


A sebészeti vagy egészségügyi szájmaszk alkalmazása esetén kevesebb - esetlegesen fertőzött légúti csepp kerül a levegőbe, így amennyiben az egy légtérben tartózkodó, akár tüneteket nem mutató egyének mindegyike előírásszerűen alkalmazza a maszkot, alkalmazása a fertőzés kockázatának csökkenésével jár.

A sebészeti vagy egészségügyi szájmaszkok anyaga elsősorban baktériumszűrő tulajdonsággal rendelkezik, amely egyes esetekben 98%-os, azaz megközelítik az FFP3 légzésvédő eszköz szűrési kapacitását. Az ilyen mértékű légzésvédelem sem jelent azonban teljes körű védelmi képességet. A maszk ugyanis nem illeszkedik pontosan az arcra, emiatt nem zárja a légutakat, nem gátolja meg az alászívás jelenségét, a vírusok a maszk és az arc közötti résen bejuthatnak a légutakba.

Az egyén számára lakossági felhasználásra valós védelmet kizárólag a legalább az "N95" jelölésű pormaszkok, vagy az EN 149 szabvány szerinti "FFP2" maszkok, vagy ezektől is magasabb követelményrendszernek megfelelő légzőmaszkok nyújthatnak.

 

Mindenkinek szükséges a maszkok alkalmazása?

A sebészeti szájmaszk fentiek alapján nem elsősorban az egyént védi, hanem a vele egy légtérben tartózkodók kockázatát csökkenti a kilélegzett levegő szűrésén keresztül. Önmagában jelentősen nem csökkenti az adott egyén fertőződésének veszélyét, így ál-biztonság érzetet adhat, de alkalmazása a többi, szükséges higiéniás utasítás és a szükséges távolságtartás betartása mellett (pl.: kézfertőtlenítés, felesleges arc-, szem- és egyéb testrész érintésének kerülése, stb.) szolgálhatja a fertőződés kockázatának megfelelő mértékű csökkentését.

 

Kinek javasolt a sebészeti maszk alkalmazása?

Egészséges embereknek, szabadtéren nem szükséges a szájmaszk alkalmazása.

A védekezés talán legfontosabb eleme, hogy amennyiben az új koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek jelentkeznek valakinél (pl.: köhögés, nehézlégzés, légszomj, láz, hidegrázás, izomfájdalom, torokfájás, újonnan kialakult ízérzés- vagy szaglászavar, émelygés, hányás, hasmenés), enyhe esetben se menjen közösségbe és védje környezetét, akár otthonában is legalább sebészi maszk viselésével! Az ilyen esetekben szükséges óvintézkedések, az orvosi ellátás igénybevételének részletei a www.nnk.gov.hu oldalon elolvashatók.

Fentieken kívül a sebészeti maszk alkalmazható minden olyan esetben, amikor jogszabály vagy egészségügyi óvintézkedés előírja, illetve mindenki számára használható, aki közösségben, zárt térben tartózkodik és csökkenteni szeretné a vele egy légtérben tartózkodók fertőzési kockázatát (tünetmentes hordozó állapot is előfordulhat).

 

A sebészeti maszk helyes alkalmazása:

A szájmaszk bármilyen formája csak annak helyes alkalmazása esetén segít a megelőzésben.

1. Tisztítsuk meg kezünket szappanos vízzel vagy a COV-2-SARS vírus ellen megfelelő védelmet nyújtó egyéb fertőtlenítő szerrel. 

2.Takarjuk el a szánkat és az orrunkat a maszkkal.

3. Rögzítsük fülünk mögött a gumival vagy keresztezve a szárakat kössük a kötőket fejünk mögé.

4. Ha a maszk rendelkezik orrmerevítővel, azt formázzuk az orrunkra.

5. A maszk alsó szélét húzzuk állunk alá.

6. Levételkor ne érintsük meg a maszk külső felületét! 

7. Mielőtt levennénk a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel.

8. A maszkot hátulról, rögzítő pántjánál fogva fogjuk meg és emeljük le arcunkról. 

9. A maszkot azonnal dobjuk a szemetesbe!

10. A maszk levételét követően azonnal tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel.

A helytelen alkalmazása a maszk okozta irritáción keresztül még káros is lehet (pl.: gyakrabban érintjük meg arcunkat, szemünket).

Sérült, koszos, nedves, esetleg más által már használt maszkot ne használjon!

A maszkok időszakos vagy rendszeres viselése apróbb kellemetlenségekkel járhat:

-szemüveg viselése mellett a látást zavaró párásodást okozhat

 -amíg meg nem szokjuk, úgy érezhetjük, nehezebben kapunk levegőt

-az alkalmazás kezdetén átmenetileg kellemetlen illata lehet az eszköznek

-nem kényelmes – arcon, fül mögött irritációt, pattanások kialakulását okozhatja

-rendszeresen pótolni, többször használatos eszközök esetén mosni, vasalni szükséges a termékeket

A lehetséges kellemetlenségek okairól, megoldási lehetőségeiről:

 

Párásodás: ha a kilélegzett meleg és páradús levegő érintkezik egy hidegebb felülettel (pl.: arcbőr, szemüveg), kondenzáció lép fel, azaz vízpára kicsapódására számíthatunk. Maszk viselése mellett a levegő az orr mellett kétoldalt, felfelé tud döntően elszökni, ahol a maszk egy kissé jobban eláll az arctól. Innen egyenesen a szemüveg lencséire áramlik, ahol az esetleges páramentesítő réteg ellenére is párásodás léphet fel. A kellemetlenség ellen segíthet, ha az arcformánkhoz leginkább illő maszktípust viseljük, így pl. a merevítő alumínium csík javít az orrnyergünkhöz igazítani a maszk formáját, ami segíthet megakadályozni, hogy a kifújt levegő a szemüveg felé jusson. A maszk megfelelő mérete is fontos szempont, mivel amennyiben a maszk felső szélére a szemüveg orrtámasza ráhelyezhető, a szemüveg is segítheti a maszk megfelelő illeszkedését az orrnyergen. Kevésbé elterjedt és esztétikus megoldás a maszk felső szélének rögzítése az orrnyereghez bőrbarát ragasztóval. Egyes sebészi maszkok párásodást gátló bevonattal is rendelkezhetnek.

 

Kellemetlen illat: a maszk anyagának jellegzetes illata lehet, melyet gyorsan meg tud szokni a felhasználó. A maszkok illatanyaggal történő bevonása nem javasolt, mivel az esetleg alkalmazott szerek változtathatják a maszk fizikai tulajdonságait (pl.: áteresztőképességét).

 

Pattanások: a maszkok viselése egyes esetekben elősegítheti a pattanások kialakulását. Esztétikai okokból azonban ne kockáztassunk saját és környezetünk egészségét! A pattanások elkerülésének módja nem a maszkviselés elhanyagolása, hanem arctisztítási szokásaink módosítása (pl.: rendszeres arctisztítás). Alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez!

 

Bőrirritáció: Ha hosszú ideig hordjuk a maszkot, könnyen okozhat bőrirritációt. Érdemes ezért a kihordási idő után cserélni a terméket, egyszer használatos maszkot csak egyszer használjunk! Az egyszer használatos maszkok mosása jelentősen csökkenti azok szűrőképességét. Többször használatos maszk esetén figyelni kell a termék megfelelő tisztaságára, a kitisztított termék tárolására. A textil maszkok közül a puhább, pl. pamutból készült maszkokat válasszuk. Mossuk ki gyakran, hogy megszabaduljunk a bőrirritációt kiváltó baktériumoktól! A gumiszalag rögzülési pontjánál keletkező, pl. fül mögötti irritáció a gumis és kötős maszkok használatának cserélgetésével, illetve a maszkviselésen kívüli időszakban az irritált terület kezelésével (pl.: bőrbarát hidratáló krémek, apróbb seb kialakulása esetén megfelelő fertőtlenítés).

 

Mosás, fertőtlenítés: a sebészeti maszkok egyszer használatosak. Egyszer használatos maszkot csak egyszer használjunk! Az egyszer használatos maszkok mosása jelentősen csökkenti azok szűrőképességét. Textil maszk viselése esetén a mosás, vasalás időigényes feladat, de nem elkerülhető a biztonságos alkalmazás érdekében. Az adott termék mosási tulajdonságai azok anyagától függően változhatnak (hány fokon, hányszor mosható), így napi munkavégzés mellett általában több maszkra van szükség, ahogy a textil maszk költségeibe a mosás és vasalás energia- és mosószer igényét is bele kell kalkulálni.

 

Források:

www.nnk.gov.hu

ogyei.gov.hu

cdc.gov

Keresés