Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Amikor egy „kicsin” is sok múlhat: az elsősegélynyújtás tényleg életet menthet

Amikor egy „kicsin” is sok múlhat: az elsősegélynyújtás tényleg életet menthet

2000 óta minden év szeptember második szombatján – idén szeptember 12-én – rendezik meg Az elsősegélynyújtás világnapját. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a leggyakrabban előforduló balesetekre, sérülésekre és azok szakszerű ellátásának fontosságára, és arra, hogy mindenki menthet életet. A világnap alkalmából mi is összeszedtünk néhány fontos információt, ismeretet, és esetpéldát a témában.

Az elsősegélynyújtás célja a gyors segítségnyújtás a szakszerű segítség megérkezéséig. A mielőbbi, megfelelően alkalmazott beavatkozás a sérült életének megmentését, további egészségkárosodásának megakadályozását, és gyógyulásának elősegítését jelentheti. A Vöröskereszt egyik felmérése szerint a sérülésekből eredő halálesetek 59%-a megelőzhető lett volna, ha a sérültek elsősegélyben részesültek volna a szakszerű segítség kiérkezése előtt!

Mivel az élet minden területén előfordulnak balesetek – legyen szó munkahelyről, háztartásról, sporthelyszínről, közúrtól, óvodáról/iskoláról, – emiatt fontos, hogy a lakosság minél szélesebb körben ismerje, és képes legyen alkalmazni azokat a beavatkozásokat, amelyeket elsősegélynyújtás során lehet és kell biztosítani, úgymint a(z):

 • különböző típusú sebek ellátása,
 • vérzéscsillapítás,
 • törött testrész mozdulatlanságának biztosítása,
 • légút biztosítása,
 • mérgezés ellátása,
 • újraélesztés,
 • megfelelő fektetési mód alkalmazása.

Átlagemberek történetei, akik életet mentettek elsősegélynyújtási ismereteiknek köszönhetően

Újraélesztés: Az egyesült királyságbeli Southamben 3 gyerek mentette meg 1-es típusú cukorbeteg édesanyjukat. A nőnek olyannyira leesett a vércukra, hogy a hipoglikémia miatt eszméletét vesztette és kómába esett, gyermekei találtak rá. A gyerekek az eset előtt nem sokkal részt vettek egy újraélesztő tanfolyamon, így higgadtak tudtak maradni, és azonnal hívták a segélyvonalat. Az operátor telefonos segítségével CPR-t végeztek, így életben tudták tartani édesanyjukat a szakszerű segítség érkezéséig.

Súlyos vérzés: A kis hősökhöz hasonlóan Helen is egy szervezett tanfolyamnak köszönhetően mentett életet. Egy este angliai otthona kertjében pihenve hangos csattanásra lett figyelmes. Közvetlenül a házuk előtt egy 19 éves fiatalember súlyos motorbalesetet szenvedett, aminek következtében majdnem elvérzett. A nő felmérve a helyzetet, azonnal berohant a házba, és vastag törölközőkkel visszatérve csillapította a sérült vérzését, így megmentve őt az elvérzéstől a mentők kiérkezéséig.

Fulladás: A 9 éves Timothy több videót látott már, és egy régi plakátra is emlékezett az iskolából… Figyelmességének köszönhetően pedig tudta mit kell tenni, amikor a kis unokatestvére fulldokolva kapott a torkához egy tennessee-i rodeón: Heimlich-módszerrel megmentette a kicsi életét a torkán akadt tárgytól. A cikkben található videóban az említett plakát is látható: https://edition.cnn.com/2020/02/01/us/boy-saves-toddler-choking-lifesaver-trnd/index.html

Rosszullét, újraélesztés: Természetesen nem csak külföldi példák vannak. 2017 nyarán például Balatonbogláron lett rosszul egy 50 év körüli férfi úszás közben. Miután felesége egy másik strandoló segítségével a partra vitte, egy laikus kezdte meg az újraélesztést, míg kiértek a Magyar Vöröskereszt önkéntesei, akik folytatták a szívmasszázst a mentők érkezéséig. A gyors segítségségnek köszönhetően a férfit a mentősök stabilizálni tudták, és elszállíthatták a siófoki kórházba.

Az alapvető elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretek birtokában tehát bárki lehet valódi életmentő! A Vöröskereszt rendszeresen szervez elsősegélynyújtó tanfolyamokat a lakosságnak, melyen érdemes részt venni. Emellett számos online tudásanyag is segíti a tanulni vágyókat, így jelen cikk keretében nem térünk ki az egyes helyzetek, sérülések kezelésének módjaira.


Bizonyos esetekben viszont az elsősegélynyújtás eszközigényes lehet, emiatt fontos, hogy rendelkezésre álljanak a minimálisan szükséges egészségügyi felszerelések, mint a(z):

 • kötszerek és ragtapaszok,
 • kézfertőtlenítő,
 • sebfertőtlenítő,
 • fóliakesztyű,
 • sebészeti szájmaszk és
 • olló.

Ezeket az eszközöket érdemes minden háztartásba beszerezni, illetve gépjárművek esetén a kötelező elsősegély doboz tartalmát használat után, illetve a szavatossági időnek megfelelően frissíteni.

Webáruházunkban több, az elsősegélynyújtáshoz szükséges termék is elérhető!

Tekintse meg kínálatunkat!

Keresés